הפסגה העולמית לאמנות ותרבות היא פסגה עולמית של מנהיגים המתכנסת אחת לשלוש שנים כדי לטפל בסוגיות עכשוויות במגזר האמנות והתרבות. הפסגה יזמה בעקבות הצלחת הפסגה העולמית על חברת המידע בז'נבה בשנת 2003 ומתקיימת בכל שנה אי-זוגית שלאחר מכן מאז 2007. אמנות ותרבות הם חלק חשוב בחברה, מקרבים אנשים, מאתגרים אותם, עוזרים להם. להבין אחד את השני טוב יותר, ולספק הזדמנויות לביטוי עצמי וליצירה. תרבויות מאחדות אותנו כבני אדם. ערכים משותפים אלה חורגים מגבולות. הם מפגישים אותנו כקהילה גלובלית עם שאיפות משותפות, שאיפות אוניברסליות ומטרות קולקטיביות לעתיד. הפסגה העולמית לאמנות ותרבות היא פורום להחלפת רעיונות בין מנהיגים עולמיים הפועלים בתחום זה. ה-WSAAC משמש כרשת של מנהיגים מתחומים שונים כדי לאתר הזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה, כאשר המאמצים המשולבים שלהם יכולים להשפיע לטובה על החברה בכללותה באמצעות אמנות ותרבות. הוא גם משמש כזרז לשותפויות חדשות בין מוסדות ציבוריים, חברות פרטיות, ארגונים לא ממשלתיים, אוניברסיטאות, מכללות ואמצעי תקשורת הקשורים לאמנות ותרבות.
מטרת הפסגה העולמית לאמנות ותרבות
מטרת הפסגה העולמית לאמנות ותרבות היא לאסוף מנהיגים עולמיים כדי לדון ולזהות הזדמנויות במגזר האמנות והתרבות, החל מאמנות ועיצוב למוזיקה, תיאטרון, ספרות ואומנויות הבמה ועד מוזיאונים ומורשת, מדיה, קניין רוחני והתעשיות היצירתיות. הפסגה מבקשת לשבור מחסומים ולטפח דיאלוג כדי למצוא דרכים שבהן מנהיגי מגזר האמנויות והתרבות יכולים לשתף פעולה בין דיסציפלינות ולתרום לפתרון אתגרים גלובליים. המוקד של ה-WSAAC הראשון היה "חיבור תרבויות לעולם טוב יותר: תפקיד האמנות והתרבות בחברה". הפסגה השנייה הוקדשה ל"אמנות וזכויות אדם: התמודדות עם אתגרים חדשים". הפסגה השלישית, "עתיד היצירתיות: שותפויות חדשות לחדשנות ושינוי", הפגישה מנהיגים מתחום האמנות והתרבות כדי לדון בתפקידה של היצירתיות במעבר מהעידן התעשייתי לחברת מידע. הפסגה העולמית הרביעית לאמנויות ותרבות, שהתקיימה ב-2017, נקראה "אמנות ואזרחות גלובלית: מקום לכולם".
סדר היום לפסגה העולמית לאמנות ותרבות
סדר היום של ה-WSAAC הראשון התבסס על שבעת תחומי המפתח הבאים: - תפקיד חזק יותר לאמנות ולתרבות בחברה: האמנויות ממלאות תפקיד חשוב בחברה שלנו, מקרבת אנשים ועוזרת להם להבין אחד את השני טוב יותר. הם מספקים הזדמנויות לביטוי עצמי וליצירה. התרבות מאחדת אותנו כבני אדם והערכים המשותפים הללו חורגים מגבולות.
- הבנה טובה יותר של אמנויות ותרבות: חשוב להעלות את המודעות ולקדם את ההבנה של החשיבות והערך של האמנויות. לעתים קרובות הם לא מובנים או מוערכים פחות בחברה.
- שותפויות חדשות בין המגזר הציבורי, הפרטי והמלכ"ר: שיתוף פעולה בין מגזר האמנות והתרבות למגזרים קשורים אחרים כגון חינוך, תקשורת, מדע וטכנולוגיה, בריאות וחברה אזרחית חשוב להתמודדות עם אתגרים משותפים.
- פתרונות חדשים לנושאים מתעוררים: ה-WSAAC ידון בנושאים דחופים שבהם מגזר האמנות והתרבות יכול להשפיע באופן משמעותי על החברה.
- התייחסות לעתיד התרבות: מורשת תרבותית היא היבט חשוב במגזר האמנות והתרבות. זה כולל נושאים כמו שמירה על מורשת וקידום מגוון תרבותי.
סיכום התוצאות מהפסגה העולמית לאמנות ותרבות
ה-WSAAC הראשון נפגש בז'נבה בשנת 2007. הפסגה חקרה כיצד אמנות ותרבות יכולות למלא תפקיד גדול יותר בחברה. הפסגה עסקה בנושאים כמו חיזוק ההבנה של חשיבות האמנויות, קידום שותפויות בין המגזר הציבורי והפרטי, ובחינת פתרונות חדשים לסוגיות מתעוררות. היא גם התמקדה בשמירה על המורשת התרבותית וקידום המגוון התרבותי. ה-WSAAC הראשון הביא ליצירת ברית בינלאומית לאמנויות ותרבות (IACA). ה-IACA היא רשת בינלאומית עם המשימה לחבר בין אמנים, מוסדות תרבות וארגוני חברה אזרחית. היא גם מקדמת אמנות ותרבות כיוצרים של שינוי חברתי ודוגלת בקנה מידה עולמי להכרה גדולה יותר בתפקיד החשוב של אמנות ותרבות בחברה.
תוכנית פעולה לשלוש שנים של ה-WSAAC לאחר פגישתם ב-2017
ה-WSAAC יתכנס שוב בשנת 2021. הוא אימץ תוכנית פעולה לשלוש שנים כדי להתוות את פעילותו, לרבות ארגון כנס בינלאומי לאמנות ותרבות ואירוח שורה של ועידות אזוריות בין עכשיו ל-2021. ה-WSAAC החליט למקד את הפסגה הבאה על תפקידן של אמנות ותרבות בטיפוח אזרחות גלובלית ובבניית חברה מכילה יותר. הנושא שנבחר עבור WSAAC 2021 הוא "אמנות ואזרחות גלובלית: מקום לכולם". זה מעודד את המשתתפים לחשוב על דרכים שבהן ניתן להשתמש באמנות ותרבות כדי לקדם שינוי חיובי ולעזור ליצור חברה מכילה יותר. ה-WSAAC מחויב גם לספק פלטפורמה לחילופי רעיונות, שיתוף שיטות עבודה מומלצות וזיהוי הזדמנויות חדשות לשותפויות, שיתופי פעולה ומיזמים משותפים עם מגזרים אחרים. היא גם מתכננת ליזום דיאלוג גלובלי על עתיד היצירתיות ועל תפקידן של אמנות ותרבות בחברה משתנה.
סיכום
ה-WSAAC משמש פלטפורמה לשיתוף פעולה במגזר האמנות והתרבות. מטרתו היא לקדם דיאלוג וחילופי רעיונות בין מנהיגים גלובליים. הפסגה משמשת מנגנון חשוב לחיבור אמנים, מוסדות תרבות, אוניברסיטאות ובעלי עניין אחרים במגזר האמנות והתרבות כדי לדון בדרכים שבהן הם יכולים לשתף פעולה כדי להתמודד עם אתגרים משותפים.